2 listopada 2013

Tortilla!



 Jedna z najprostszych w przygotowaniu a zarazem najlepszych (moim skromnym zdaniem) potraw.
Samo przygotowanie nie jest zbytnio czasochłonne, pod warunkiem że umiemy robić kilka rzeczy naraz :) Zasada jest prosta, podgrzewamy placyk i upychamy do niego co nam się podoba :)

 Placki można kupić gotowe lub wykonać je własnoręcznie - to o wiele tańsze rozwiązanie.
Moja tortilla nieco różni się od tradycyjnej. To co ją wyróżnia to ilość składników oraz to, że nie jest do końca zawijana (nadmiar warzyw na to nie pozwala).

Składniki:

* placki do tortilli
* pierś z kurczaka
* pomidor

* ogórek 
* ogórek kiszony
* kapusta pekińska
* kapusta czerwona
* kapusta biała
* kukurydza konserwowa
* czarne oliwki
* cebula czerwona
* sałata
* sos czosnkowy (również wykonuje go samodzielnie)
- 2 ząbki czosnku

- majonez
- śmietana 18%
- pieprz

- sól
- pieprz czosnkowy


 Przepis na placki (4-6 placków)

* 300 g mąki pszennej
* 150 ml wody
* łyżka oleju
* sól

 Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli, wlewamy łyżkę oleju i wodę. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki lub wody. W dotyku, ciasto powinno przypominać ciasto na pizzę. Dzielimy na części, rozwałkowujemy i wycinamy koło (ja to robię dużą pokrywką) Placki smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem lub całkowicie suchej. Obracając kilkukrotnie smażymy je po kilka sekund z każdej strony aż zaczną robić się bańki powietrza i charakterystyczne brązowe plamy. Każdą usmażoną tortillę układamy na osobnej patelni lub talerzu pod przykrywką. W ten sposób pozostanie ciepa i elastyczna.

Pierś kroimy w niewielkie kawałki, przyprawiamy według uznania i smażymy. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik w który wsiąknie tłuszcz.

Przepis na sos

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy dwie łyżki majonezu, sól, pieprz i pieprz czosnkowy. Zalewamy wszystko dużym kubkiem śmietany i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy do lodówki.


 Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Kapusty w niewielkie paski. Czerwoną solimy i odkładamy na chwilę. Ogórki, cebulę i pomidora kroimy w plastry. Oliwki oraz kukurydzę odsączamy.

 Kiedy wszystkie składniki są już gotowe pakujemy warzywa, mięso i sos do placków. U mnie układ zawsze jest podobny.

Kapusta pekińska, kapusta biała, mięso, sos, pomidor, ogórek, sałata, sos, ogórek kiszony, cebula, czerwona kapusta, sos, kukurydza, oliwki sos.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz