3 listopada 2013

Knysza

 Skoro poprzedni post dotyczył domowego fast foodu, to pociągnę temat. Dzisiaj przedstawiam knyszę :) Niestety kupić można ją jedynie w kilku miastach w Polsce, między innymi moim. Dzięki prostemu przepisowi, można przygotować ją samodzielnie w domu.


 Składniki

* na ciasto
- 50 dkg mąki
- 1 jajko
- łyżka masła
- szklanka mleka
- 2 dkg drożdży
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
* kapusty pekińska, biała, czerwona
* sałata
* pomidor
* ogórek
* kukurydza
* sos czosnkowy (przepis z poprzedniego postu o tortilli)
* kotlety do hamburgerów/parówki/gyros



 Przepis na ciasto


 Drożdże mieszamy z niewielką ilością ciepłego mleka, łyżeczką mąki i cukrem. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy jajko, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto ok 15 minut po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Nie powinno się kleić. Pozostawiamy je na około półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na pół i formujemy z nich bułki. Odstawiamy jeszcze na pół godziny po czym wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nie jest klejące.

 Kiedy bułki są gotowe, odkładamy je do ostygnięcia pod ściereczką. Kiedy nie będą już gorące przekrawamy je tak, żeby tworzyły kieszonki. Do środka układamy warzywa, wybrane mięso oraz sos.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz