4 listopada 2013

Biszkopt z budyniem i galaretką

Dziś przyszedł czas na ciasto :) Połączyłam kilka znanych mi przepisów i stworzyłam pyszne ciasto, które smakuje nawet mi, osobie która za wypiekami nie przepada. Jest to kolejne danie "na cztery ręce". Można je wykonać bardzo szybko jeśli odpowiednio radzimy sobie z organizacją :)



Składniki na biszkopt

* 5 jajek
* szklanka cukru
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1/4 mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* łyżka octu

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, odstawiamy w dużym pojemniku do wyrośnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko. Delikatnie mieszamy ze sobą obie masy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy i przesiewamy przez sitko. Do piany z białek i masy z żółtek dodajemy mąkę. Po jednej łyżce, delikatnie mieszając (koniecznie łyżką, nie używając miksera). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem foremki. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni

Składniki na ciasto miodowe

* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki miodu
* łyżeczka sody oczyszczonej
* 15 dag margaryny
* jajko

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sodę oraz margarynę. Margarynę siekamy nożem na drobne kawałki. Dodajemy cukier, miód oraz jajko i wyrabiamy ciasto. Układamy je do formy wyłożonej papierem i wstawiamy na około 20-30 minut do piekarnika nagrzanego na 190 stopni.

Przepis na budyń

* 1/2 litra mleka
* 1/2 szklanki cukru
* 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki pszennej 
* opakowanie cukru waniliowego
* kostka masła

 Z mleka odlewamy połowę szklanki. Do odlanego mleka dodajemy obie mąki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Kiedy mleko się zagotuje dolewamy do niego powoli mleko zmieszane z mąką. Cały czas mieszając tak żeby nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę i zestawiamy z ognia. Robimy drugi budyń postępując identycznie.

Wskazówka: Jeśli do gotującego się budyniu dodamy aromat śmietankowy lub waniliowy, smak będzie ciekawszy :)


Dodatki

* opakowanie okrągłych biszkoptów
* dwa opakowania galaretki o dowolnym smaku

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (można dać nieco mniej wody, wtedy szybciej stężeje).

 Na spód wysokiej formy układamy biszkopt. Wylewamy na niego letni budyń i równomiernie rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy ciasto miodowe i polewamy je drugim budyniem. Na budyniu układamy biszkopty (według własnej fantazji). Kiedy galaretka zrobi się na tyle gęsta, że nie wsiąknie nam w ciasto, wylewamy ją na biszkopty i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Najlepiej na noc.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz