Zdjęcie tradycyjnie szału nie robi, jednak smak był zdecydowanie szałowy :)
Składniki
Na placki
* 300 g mąki pszennej typ 1850
* ok 150 ml wody
* łyżeczka soli
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
Warzywa (ulubione, posiadane, dozwolone w diecie MM)
Składniki
Na placki
* 300 g mąki pszennej typ 1850
* ok 150 ml wody
* łyżeczka soli
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
Warzywa (ulubione, posiadane, dozwolone w diecie MM)
* kapusta pekińska
* pomidor
* ogórek
* czerwona cebula
* zielona papryka
* rzodkiewka
* sos czosnkowy (ząbek czosnku, 5 łyżek jogurtu naturalnego, przyprawy)
Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli, wlewamy łyżkę oleju i wodę. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki lub wody. Dzielimy na części, rozwałkowujemy i wycinamy koło (ja to robię dużą pokrywką) Placki smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem lub całkowicie suchej. Obracając kilkukrotnie smażymy je po kilka sekund z każdej strony.Każdą usmażoną tortillę układamy na osobnej patelni lub talerzu pod przykrywką. W ten sposób pozostanie ciepa i elastyczna (elastyczność niestety jest zdecydowanie mniejsza niż w plackach ze "zwykłej" mąki).
Warzywa układamy w dowolnej kompozycji na placku, polewamy sosem i zawijamy. Dziecinnie proste :)
* pomidor
* ogórek
* czerwona cebula
* zielona papryka
* rzodkiewka
* sos czosnkowy (ząbek czosnku, 5 łyżek jogurtu naturalnego, przyprawy)
Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli, wlewamy łyżkę oleju i wodę. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki lub wody. Dzielimy na części, rozwałkowujemy i wycinamy koło (ja to robię dużą pokrywką) Placki smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem lub całkowicie suchej. Obracając kilkukrotnie smażymy je po kilka sekund z każdej strony.Każdą usmażoną tortillę układamy na osobnej patelni lub talerzu pod przykrywką. W ten sposób pozostanie ciepa i elastyczna (elastyczność niestety jest zdecydowanie mniejsza niż w plackach ze "zwykłej" mąki).
Warzywa układamy w dowolnej kompozycji na placku, polewamy sosem i zawijamy. Dziecinnie proste :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz