8 listopada 2013

Tortilla wg Montignaca

Tortilla według zasad żywieniowych rozpropagowanych przez M. Montignaca, ścisły przepis według moich prób i błędów. Szczerze mówiąc to według mojej jednej próby i zerowej ilości błędów :)


Zdjęcie tradycyjnie szału nie robi, jednak smak był zdecydowanie szałowy :)

Składniki

Na placki

* 300 g mąki pszennej typ 1850
* ok 150 ml wody
* łyżeczka soli
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego


Warzywa (ulubione, posiadane, dozwolone w diecie MM)

* kapusta pekińska
* pomidor
* ogórek
* czerwona cebula
* zielona papryka
* rzodkiewka

* sos czosnkowy (ząbek czosnku, 5 łyżek jogurtu naturalnego, przyprawy)

Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli, wlewamy łyżkę oleju i wodę. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki lub wody. Dzielimy na części, rozwałkowujemy i wycinamy koło (ja to robię dużą pokrywką) Placki smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem lub całkowicie suchej. Obracając kilkukrotnie smażymy je po kilka sekund z każdej strony.Każdą usmażoną tortillę układamy na osobnej patelni lub talerzu pod przykrywką. W ten sposób pozostanie ciepa i elastyczna (elastyczność niestety jest zdecydowanie mniejsza niż w plackach ze "zwykłej" mąki).
 Warzywa układamy w dowolnej kompozycji na placku, polewamy sosem i zawijamy. Dziecinnie proste :)